11 Nov 2020

ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII-11.11.2020.

MESAJUL PREȘEDINTELUI FUNDAȚIEI

”SFÂNTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINȚĂ”,

CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII 11 NOIEMBRIE 2020.

La 11 noiembrie 2020, sărbătorim Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, prin care omagiem, cinstim și recunoaștem sacrificiile și curajul militarilor români care, prin faptele lor de vitejie au facut ca  Armata României să fie recunoșcută și respectată pretudindeni.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi. De asemenea, prin Legea nr. 168 / 2020 s-au făcut demersuri pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Simbolistica Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații la data de 11 noiembrie este legată de intrarea în vigoare, la 11.11.1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, prin s-a încheiat al doilea Război Mondial și s-au creaut condiţiile pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și de faptul că pe data de 11.11.2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu FOGORAŞI, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Cu ocazia Zilei Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații–11 noiembrie 2020, în numele meu personal, al membrilor și simpatizanților Fundației ”Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”,exprim respectul, prețuirea și recunoștința pentru profesionalismul, demnitatea, curajul și sacrificiile dovedite de veteranii care au luptat în Teatrele de Operații, pentru contribuția semnificativă adusă la procesul de integrare a Armatei României în NATO, pentru respectul internațional câștigat pe cîmpurile de luptă și urez tuturor sănătate, mult curaj, speranță, viață împlinită și succes în viitor !

ONOARE și PATRIE!

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

PREȘEDINTELE FUNDAȚIEI

”SFÂNTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINȚĂ”,