25 Apr 2018

ZIUA INFANTERIEI ROMÂNE - 188 de ANI

Submitted by ivan.nicolae

MESAJUL PREȘEDINTELUI CONSILIULUI DIRECTOR AL FUNDAŢIEI “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” cu ocazia sărbătoririi ZILEI INFANTERIEI ROMÂNE -188 de ANI:1830-30 aprilie-2018

La 30 aprilie 1830, după semnarea Tratatului de a Adrianopol, a fost emis actul oficial de naștere a infanteriei, prin care s-a hotărât “formăluirea, în Valahia, a 6 escadroane pedestrime și 6 escadroane călărime …….”, din care au fost create 3 regimente (București, Ploiești și Craiova). În Moldova, dintr-un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, s-a înființat primul regiment mixt, la Iași.

INFANTERIA ROMÂNĂ, “regina bătăliilor”, armă cu tradiții glorioase, a dat un greu tribut de sânge pentru apărarea țării, s-a acoperit de glorie și a contribuit decisiv la dezvoltarea conceptului de Armata Terestră. A participat la toate evenimentele semnificative ale istoriei României, pe teritoriul național și în teatrele de operații, evoluând și modernizându-se permanent ca încadrare (de la un efectiv de 10.848 de militari - în anul 1864, la 222.000 militari - în anul 1917), instruire, organizare și dotare.

Astăzi, infanteria română constituie arma de bază a Forțelor Terestre, cu o contribuție semnificativă la promovarea imaginii și integrarea acestora în NATO, continuă, în ritm accelerat, procesul de modernizare și înzestrare a structurilor, pe toate palierele și reprezintă o forță credibilă, descurajantă și interoperabilă cu structuri similare ale armatelor aliate și partenere, cu rol hotărâtor și capabilă de îndeplinirea întregului spectru de misiuni, specifice spațiului de luptă integrat actual.

INFANTERIA ROMÂNĂ a fost, este și va fi cea mai numeroasă, decisivă, completă și complexă armă a oștirii române, capabilă să angajeze, să desfășoare și să desăvârșească lupta.
Cea mai de preț resursă a infanteriei o constituie personalul care și–a dovedit profesionalismul, și-a câștigat prestigiul și recunoașterea internațională, prin gradul de implicare în îndeplinirea misiunilor.

Dragi infanteriști în activitate, în rezervă și în retragere, oriunde v-ați afla, astăzi, când sărbătorim 188 de ani de existență, tradiții și evoluții ale Infanteriei române moderne, în numele Fundației “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” vă mulțumesc pentru eforturile și sacrificiile depuse, vă felicit pentru modul exemplar în care vă îndepliniți misiunea, vă asigur de respectul și prețuirea noastră, vă îndemn să continuați procesul de modernizare a structurilor și de dezvoltare a spiritului de corp al infanteriștilor, vă doresc sănătate, bucurii, prosperitate și realizarea tuturor aspirațiilor dumneavoastră.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

LA MULȚI ANI INFANTERIȘTILOR ȘI INFANTERIEI ROMÂNE!

PREȘEDINTELE CONSILIULUI DIRECTOR
General-locotenent (r) dr. Ion UNGUREANU