26 Jun 2021

ZIUA EROILOR/ÎNĂLŢAREA DOMNULUI: 10 Iunie 2021

Submitted by ivan.nicolae

În data de 10 Iunie 2021 s-au desfășurat ceremoniile militare și religioase dedicate Zilei Eroilor și Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos (la 40 de zile de la Sfintele Paști), la mormintele, operele și monumentele comemorative ale eroilor și în cadrul tuturor bisericilor, mănăstirilor și catedralelor ortodoxe, din țară și din străinătate.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională a României, stabilită prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 și prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 si 2001 (sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească),  pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau Patria,  stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, prin care țările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

La invitația Direcției pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentanții Fundației “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”, în scopul cinstirii și omagierii eroilor români căzuți și răniți pentru apărarea patriei în timpul Primului Razboi Mondial și în teatrele de operații din Irak, Afganistan, Kosovo și Africa, au participat la ceremoniile militară și religioasă dedicate evenimentului, după cum urmează:

-      

colonelul (rtr) Iulian BOERU, vicepreședinte în cadrul Consiliului Director: la festivitățile desfășurate la Monumentul Eroilor de la Universitatea Națională de Apărare, alături de reprezentanți ai MApN, Statului Major al Forțelor Terestre, structurilor asociative din domeniul apărării și ai autorităților publice locale;

-      

colonelul (r) Nicolae IVAN, director de relații publice în cadrul Consiliului Director: la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, alături de președintele României, Klaus Iohannis, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu, ministrul Apărării Naționale, gl (r) Nicolae-Ionel  Ciucă, țeful Statului Major al Forțelor Terestre , gl-mr. Iulian Berdilă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian-Nicolae Bode, vicepremierul Dan Barna, primarul Capitalei, Nicușor Dan, șeful Statului Major al Apărării, gl-lt. Daniel Petrescu, șefii categoriilor de forțe ale Armatei, președintele Asociației Națopnale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, gl-mr. (r) prof. univ. dr. Visarion Neagoe și reprezentanții unor structuri asociative din domeniul apărării.

Pe durata desfășurării activităților dedicate au fost pomeniți eroii români căzuți, pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate, apărarea țării și întregirea neamului.

Nici de aceată dată, structurilor asociative din domeiul apărării nu li s-a aprobat depunerea coranelorde flori pe durata ceremoniei oficiale, cu excepția Asociației Veterenailor de Război, ceea ce a creat mâhnire în rândul  membrilor acestora.

Membrii Consiliului Director al Fundației “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă își exprimă respectul, prețuirea și recunoștința pentru jertfa eroilor neamului și rează, tuturor românilor, sănătate, bucurii, dedicare și pasiune în cinstirea eroilor români, curaj și viață lungă!

Recunoștință veșnică și glorie eternă eroilor români!

„Hristos S-a înălţat!”

Colonel (r) Nicolae IVAN

Director de Relații Publice