27 May 2023

GALA PREMIILOR ANCE ”RM”, EDIȚIA A IX-A, 2022

La invitația domnului general-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, colonelul (r) Nicolae IVAN, director de relații publice a reprezentat Fundația ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință la Gala decernării premiilor anuale ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" (ANCE”RM”), ediţia a IX-a, 2022.

Activitatea s-a desfășurat marţi, 23 mai 2023, în Sala Bizantină a Cercului Militar Naţional din Bucureşti și s-a bucurat de o numeroasă, distinsă și reprezentativă asistență, personalități militare și civile ale culturii și istoriei naționale, din țară și din străinătate: prof. univ. dr. Ioan Scurtu; colonel (r) prof. univ. dr. Petre Out;col. (r) prof. univ. dr. Alexandru Oşca; gl. bg. (rtr) Grigore Buciu; prof. Ion Solcanu; Valeria Bălescu/Muzeul NaționalMilitar; dr. Radu Manoliu, din Olanda, sponsorul Premiului “Căpitan Alexandru Manoliu”.

Au participant reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale - Oficiul Național Cultul Eroilor, Direcția Relația cu Parlamentul,Direcția Calitatea Vieții Personalului-; ai structurilor asociative partenere- colonelul (rtr) Marian Gargaz, președinte de onoare și colonelul (r) Ioan Mocan, președinte în funcție al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere  din Arma Geniu G Constantin N. Hârjeu„; membrii și simpatizanți ai ANCE”RM”.

Din cele 17 lucrări înscrise în concurs, membrii juriului au decis să premieze doar cinci:

-

premiul “Căpitan Alexandru  Manoliu”, în valoare de 500 dolari SUA – pentru volumele: col. (r) Ioan Cordovan, col. (r) Gheorghe Tanco, col. (r) Marian Despina, Un secol de prezenţă militară românească în garnizoana Bistriţa, Editura Prospexi, Dorohoi, 2021; Cornel C. Mărculescu, Generalul Toma Dumitrescu (1877-1936), Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2022 ;

-

premiul "Erou Sublocotenent Ioan R. Marinescu", în valoare de 500 dolari SUA pentru volumul Colecţia omagialăPrimul Război Mondial și Marea Unire a Românilor. 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari (1922-2022), coordonator Eugen Petrescu, Editura Universitaria, Craiova, 2022, şase volume însumând 4400 de pagini.

-

Marele Premiu „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, în valoare de 1000 dolari SUA pentru volumeleValeria Bălescu, Ansamblul memorial din Ghencea, panteon al eroilor Armatei Române,Editura militară, 2022, 432 p; Enciclopedia Centenarul Războiului de Întregire şi al Marii Uniri (2014-2020), colectiv de autori coordonaţi de prof. Ion Solcanu, Editura Univers Enciclopedic Gold, Editura Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Iaşi, 2022.

Câștigătorii marelui premiu au donat Asociației sumele aferente-1000 USD.

În final a fost lansat concursul pentru premiile ediției a X-a 2023.

Felicitări organizatorilor, mulțumiri sponsorilor și mult succes Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria".

Colonel (r) Nicolae IVAN, Director de Relații Publice