23 Aug 2019

MESAJ-SOCIETATEA "MORMINTELE EROILOR CĂZUŢI ÎN RĂZBOI"-100 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE!

Submitted by ivan.nicolae

Domnul general-locotenent (r) dr. Ion UNGUREANU, președintele Consiliului Director al Fundației ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”, a participat, în data de 08 august 2019, la Adunarea festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii "Mormintele Eroilor Căzuţi în Război", la invitația domnului general-maior (r) Prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.

Activitățile s-au desfășurat într-o atmosferă solemnă și patriotică, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional din Bucureşti, prilej cu care domnul general-locotenent (r) dr. Ion UNGUREANU a transmis mesajul Fundației, de salut şi felicitări pentru Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria.

Cu această ocazie, Fundației ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” i s-a conferit Emblema de Onoare a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” și domnului general-locotenent (r) dr. Ion UNGUREANU i-a fost acordată Medalia Aniversară.

MESAJUL CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII A 100 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA SOC.”MORMINTELE EROILOR CĂZUȚI ÎN RĂZBOI”,1919-12 SEPT.-2019.

 

 La 12 septembrie 1919, prin semnarea de către regele Ferdinand I, a Înaltului Decret-Lege Nr. 4106, a fost înființată Societatea „Mormintele eroilor căzuţi în război”, sub „înaltul patronaj” al Reginei MARIA și condusă de către un Comitet Central, al cărui președinte executiv („activ”) era Patriarhul Miron CRISTEA, având ca scop cinstirea și omagierea memoriei eroilor români, prin „îngrijirea mormintelor celor căzuţi în război”.

 

Pe durata existenței sale, până în anul 1948 când a fost desființată, Societatea, sub diferitele sale  titulaturi (Societatea „Cultul Eroilor”, Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, Aşezământul Cultul Eroilor) a construit importante monumente și opere comemorative: 118 cimitire, 84 de cripte, 13 mausolee, 508 troiţe, amenajarea a 529.713 morminte, din care 72.870 în străinătate. 

După aproape 45 de ani de superficialitate în cinstirea eroilor neamului, în anul 1991, la iniţiativa ”Comitetului Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor”, s-a reușit reînvierea menirii sacre a Societății, prin înființarea Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, redenumită Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizație de utilitate publică din anul 2014 - continuatoare a nobilelor tradiţii ale Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”.

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”,organizație cu reprezentare cuprinzătoare la nivel national, și-a adus cu prisosință contribuția la omagierea eroilor, educarea tinerei generații, promovarea sentimentului dragostei de țară și a patriotismului, cunoașterea istoriei reale a poporului român, prin publicistica de excepție, premii, numeroasele activități și manifestări culturale desfășurate în țară și în străinătate și prin întreținerea și construirea operelor comemorative dedicate eroilor.

Adunarea Festivă de astăzi, organizată pentru sărbătorirea  a 100 de ani de la înființarea Societății ”Morminetele Eroilor Căzuți în Război”, reprezintă un excelent prilej de a ne exprima recunoștința față de eroii români care, cu prețul jertfei, au contribuit la reîntregirea și au apărat independența, unitatea, suveranitatea și identitătea națională a României.

În numele Consliului Director al Fundației ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință„  îmi exprim aprecierea profundă față de reperele morale și spirituale, felicit pentru integritate, devotament și tenacitate și mulțumesc celor peste 50.000 de membri și simpatizanți ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”,printre care ne numărăm și noi, care, prin voluntariat, pasiune, curaj, dedicare, devotament și eforturi susținute reușesc cu succes să ducă mai departe cinstirea eroilor români, educarea tinerei generații și promovarea valorilor poporului român.

Vă asigurăm de întreaga noastră prețuire, respect, sprijin și de disponobilitatea Fundației de a dezvolta cooperarea bilaterală. Vă doresc tuturor sănătate, bucurii, disponibilitate la eforturi și succes!

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

PREȘEDINTELE CONSILILULUI DIRECTOR

General-locotenent (r) Ion UNGUREANU

        Evenimentul s-a bucurat de o numeroasă și aleasă participare: domnul Constantin-Dudu IONESCU, reprezentantul Președinției României, a domnului Radu ȚIPIȘCĂ, consilier de stat la cabinetul Prim-ministrului României, a domnului Codrin-Dumitru MUNTEANU, secretar general al Ministerului Apărării Naționale, a domnului general de brigadă Corneliu POSTU, directorul Statului Major al Apărării, a domnului general de brigdă Bogdan CĂLIMĂNESCU, locțiitorul șefului Direcției Generale Management Resurse Umane, a domnului general de brigadă (r) Eugen POROJAN, aghiotantul  Casei Regale a României, a reprezentanților Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, Asociațiilor, Fundațiilor și Uniunilor din cadrul M.Ap.N., M.A.I., S.I.E., S.R.I., Diplomației române, membri și simpatizanți ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" și distinși invitați.

Programul a cuprins o scurtă evocare despre semnificaţia înfiinţării Societăţii "Mormintele Eroilor Căzuţi în Război", susținută de către domnul general-maior (r) Prof. univ. dr. Visarion NEAGOE, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, transmiterea mesajelor de salut şi felicitări din partea Preşedinţiei României, Prim-ministrului României, Ministerului Apărării Naționale, Statului Major al Apărării, Casei Regale a României, Asociațiilor, Fundațiilor și a altor instituţii.

 DIRECTOR RELAȚII PUBLICE

 Col. (r)

            Nicolae IVAN