27 Nov 2018

CENTENARUL MARII UNIRI și ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Submitted by ivan.nicolae

MESAJUL PREȘEDINTELUI CONSILIULUI DIRECTOR al Fundaţiei  “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” cu ocazia sărbătoririi CENTENARULUI MARII UNIRI și a  ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI  – 1 Decembrie - 2018

1 Decembrie 2018 constituie MOTIV DE SĂRBĂTOARE FUNDAMENTALĂ pentru români și pentru România-sărbătorirea CENTENARULUI MARII UNIRI și a ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI! 

CENTENARUL–fundamentat pe principii, credințe și valori- este un recurs la memorie, la rememorarea faptelor înaintașilor și o cuvenită reverență față de jertfele lor de pe câmpurile de luptă ale Marelui Război - făuritorii Marii Uniri, eroii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din temnițele austro-ungare și ulterior ale hidrei comuniste. 

Pentru români și România, anul 2018 este un AN UNIC, înălțător, dătător de speranță și optimism, dar și prilej de gândire și asumare pentru fiecare român (oriunde s-ar afla), privind statutul și viitorul ȚĂRII, ca parte a UE și membră a NATO!

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat Rezoluţia de unire a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească cu România, și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național prin  ”unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.

Înfăptuirea României Mari între vechile sale hotare s-a realizat prin participarea țării la Primul Război Mondial, cu prețul jertfei a 835.000 de militari români. Mandatul jertfei supreme a fost încredințat și asumat, ca și în alte momente cruciale din istoria națională, de Armata Română.     

Armata Română în Războiul de Întregire a Neamului a fost hărăzită de Providență să fie condusă de generali proveniți din toate provinciile locuite de români: Moldova i-a avut pe mareșalul Constantin Prezan și generalul Gheorghe Mărdărescu, Muntenia pe generalii Eremia Grigorescu și Constantin Christescu, Basarabia pe mareșalul Alexandru Averescu și generalul Arthur Văitoianu, Ardealul pe generalul Traian Moșoiu.[...] 

De atunci, din 1918, 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca naţiune de a fi liberi şi uniţi!

Astăzi, 1 Decembrie 2018, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI – 100 de ani de Românie puternică, modernă şi respectată în lume și Ziua Națională a României, Patria și Ziua Noastră, a Românilor de pretudindeni. Ne aducem omagiul pios, ne exprimăm prețuirea, respectul și recunoștința pe care le datorăm înaintașilor noștri, pentru simțirea românească, determinarea și sacrificiile aduse, acum 100 ani, VISULUI MILENAR de UNIRE A TUTUROR ROMÂNILOR, în granițele și sub drapelul unei singure țări-ROMANIA.

Cu acest prilej și cu încrederea în dezvoltarea României pentru prosperitatea fiecărui român, în numele Fundației ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, adresăm tuturor românilor, oriunde s-ar afla, urări de viață lungă, sănatate, împliniri, bucurii și fericire.

LA MULȚI ANI ROMÂNIA UNITĂ! LA MULȚI ANI ROMÂNI!
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

PREŞEDINTE Gl. lt. (r.) dr. Ion UNGUREANU